måndag 19 oktober 2009

Hjältar på torget

Ungerns Budapest - en storstad med anor och en flod som rinner tvärs igenom - det var ungefär vad jag visste om Budapest innan jag besökte staden förra helgen.

Storstäder bjuder både på förväntade upplevelser och lite käckare saker om man har tur... Såsom t.ex. dessa grabbar på Hjältarnas Torg i ena änden av en jääättelååång breeed boulevard! Ängeln Gabriel, som stod högst upp på en pelare mitt på torget, hade fullt upp att vaka över barnens framfart med klubbor o boll, där flertalet torgflanerare fick finna sig i att på ett eller annat sätt tvingas delta i "matchen"! Och det gick undan stundtals! Bollen for omkring bland ben o hundar och ibland farligt nära turistbussarna i ena änden av torget...


"Hockey-bockey" på Hjältarnas torg

Självklart var Nikon bara tvungen att föreviga detta. Trodde någon att man kommer undan bandy bara för att man befinner sig utomlands? Icke. Men visst är dom gulliga!

Stirra er nu inte blinda på deras inlines eller hockeyklubbor - det är BANDYBOLLEN som är viktig här! De vill säkert bli nya Sandor Banffy´s - Ungerns bästa export till Sverige för ett tiotal år sedan - och komma ifrån denna knaggliga plan, ut på de stora arenorna...

Och tro det eller ej, men 100 meter längre fram hittar vi Budapests gamla bandyarena!!! Numera används den tydligen mer som konsertarena och hockey-bockey-plan, men ni ser väl de välbekanta träkanterna med lite gummi som ligger kvar?!!!


Városligeti Mújégpálya (isarena)


Eftersom jag väl hemkommen läst på en aning vet jag nu att arenan - som faktiskt har adress Olof Palmes Sétány - heter Városligeti Mújégpálya (svårt språk det här...) och användes till B-VM år 2004. Och damerna hade sitt VM här så sent som för två år sedan! F-n tro´t... ! Du kan läsa mer på Wikipedia om allt detta. Hoppas allt är sant bara. Wikipedia duger inte ens som referensmaterial på högskolan, så man kanske borde ta saken med en nypa salt, eller???

Men läktaren går inte av för hackor! Tinnar o torn o valv, så den smälter väl in i omgivningen av slott och statyer. Kan detta vara till inspiration för Bandyhallsgruppen i klubben, tro? Frillesås kyrka ligger ju så långt bort från samhället, så en ny "kyrka" vore väl på sin plats?!

Det dröjer nog tills det blir is på cementplanen, men det räcker att vinden vänder och de kalla vindarna drar in från Sibirien i öster för att bandyskären ska få höras här igen... Tills dess får Budapest-borna nöja sig med de 37-gradiga termalbaden strax intill. Tror inte dom misstycker... Det var underbart!!!


/wEbba:)

.

Inga kommentarer: